Helly Hansen – bedriften alle har et forhold til.

-Alle i Moss har et forhold til Helly Hansen og deres produkter: Derfor er det naturlig for Moss Historielag å invitere Peter Helly-Hansen og Irene Torstenson til Onsdag på Justus. Med disse ord ønsket lagets leder Arild Johnsen oldebarnet til firmaets grunnlegger, Helly Juel Hansen, og forfatteren av memorarboka ”49 år med sol og regn”, velkommen til møtet 9. september.

Fjerde generasjon Helly Hansen fortalte om sin oldeforeldre som startet produksjonen av vanntette klær i 1877 etter at oldefaren Helly hadde tilbrakt mange år til sjøs. Målet var å holde sjøfolk varme og tørre. Det hadde Helly Hansen erfart som et stort problem som satte ned arbeidsinnsatsen om bord i seilskipene. Allerede i 1878 fikk regntøyet medalje på verdensutstillingen i Paris. Helly Juel Hansen ble etterfulgt av Helly jr, også kalt konsulen og barnebarnet Leif. Etter sistnevntes død i 1967 ble selskapet børsnotert og firmaet fikk mange eiere og direktører. I 2009 flyttet man hovedkontoret til Oslo og produksjonen foregikk i utlandet. Hansen Protection ble skilt ut og denne suksessbedriften befinner seg fortsatt i Moss med internasjonale eiere.

Irene Torstenson begynte på bedriftene i 1963 og hun hadde etter hvert mange stillinger. Hun var også tillitsvalgt og fulgte bedriftens utvikling på nært hold. Utallige var de produktene Helly Hansen lanserte, særlig etter at man utvidet sortementet fra vanntette produkter til nesten alt innen sport og fritid. Helly Hansens logo HH ble et merke som er kjent over hele verden. Regntøyet ble allerede på 50-tallet et moteplagg som alle måtte ha.

I Moss var Helly Hansen en populær arbeidsplass for mange kvinner. På 50-tallet hadde man til og med et eget husmorskift, for å dekke etterspørselen og for å gi barnefamilier mulighet til to inntekter.

Irene Torstenson og Peter Helly-Hansen med minner om grunnleggerne av bedriften, Helly Juel Hansen og Maren Margrete Hansen.

 

Referent Oddvar Aasen