Opplysninger ønskes

På Alta Museum har vi en saluttkanon som hørte til direktørboligen ved Kåfjord kobberverk i Alta. Kobberverket ble drevet av engelske interesser fra 1826 til 1878.

Vi håper kanonen er produsert på Moss Jernverk slik som en stor del av kanonene i Norge ble på 1700 og 1800-tallet. På kanonens ene side er det så vidt jeg kan se inngravert "MV" (se vedlagt foto). På den ande siden "22" og på oversiden er tallene "5.1.0.". I Wikipedia artikkelen om Moss Jernverk står det helt på slutten (i nest siste avsnitt) at kanonene under Ancher og Wærn ble merket "AW", men senere (etter 1776) ble merket "MW". Men kan "MV" også være en inskripsjon som ble brukt?

På grunn av brenningen av Finnmark har vi få ting som kan brukes i vår 1814-utstilling. Det hadde passet godt synes jeg å bruke en kanon fra jernverket der Mossekonvensjonen ble underskrevet i 1814. ( trykk les mer for å se bildene)

 

Kontakt Hans Christian Søborg på mail : Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

'