Kirkeparken gjennom 200 år

«Byens eldste virksomhet - skolen ved Kirkeparken gjennom snart 200 år» ....
.... var tittelen på kåseriet som tidligere lektor Jørgen Ludvigsen presenterte for ca. 35 oppmøtte på Kirkeparken vgs. onsdag 12. november. Siden han var billedredaktør for skolens jubileumsbok «Kritt og kunnskap» for få år siden, hadde Ludvigsen tatt med drøyt hundre bilder i en svært omfattende power-point, som illustrerte mye av skolens historie, helt fra starten i 1832 til 2014.
Han tok utgangspunkt i Bjarne Runhovdes prolog til sin gamle skole ved 150-årsjubileet i 1982, der det bl.a. ble fastslått at :
« ....tyrannisk eller demokratisk, aldri var du overfladisk. Gjennom hundreogfemti år har du vært byens salt. Hva du har gitt oss, lært oss, gjennomsyrer byen over alt»

--------------------------------
«Takk for alt du du gav oss med på den vanskelige ferden. Takk for alt du lærte oss å se, så vi ikke gikk oss vill i verden. Om du har vært og er en plage og vil være det påny, er du selve hjerteslaget i vår kjære, kjære by»

Ludvigsen fortalte om den utrolige utviklingen av skole-hverdagen , fra de 3 lærerne som i 1832 møtte sine 36 «dicipler» til dagen gigantarbeidsplass for over 1200 mennesker, der mer enn 1050 elever møter 160 ansatte. Han antydet også at teknologi-revolusjonen de siste 15-20 åra nok gjør at mange av de oppmøtte ikke ville kjent igjen «sin gamle skole» rent innholdsmessig. Det er heller ikke lenger mulig for jubilanter å «mimre» i sitt gamle klasserom , for rommet finnes ikke lenger... Han fortalte om skolens mest berømte elev, matematikeren Sophus Lie, og om noen av de nærmest legendariske ansatte, som naturfaglærer Rasmus Englund, som døde på post i sitt 47 skoleår. To av overlærerne ble også grundig presentert, Richard Olsen var sjef i 42 år (1868-1910), bodde på skolen med kone og 7 barn fra 1882, skrev det lokalhistoriske verket «Fra det gamle Moss» og er eneste skolemann i Moss som har fått en gate oppkalt etter seg. Hans etterfølger Jens Rennord Schreiner (1910-28) hadde tid til å være byens ordfører og skrev verket «Moss 1814-1914» Ludvigsen viste også en rekke bilder av skolens ulike bygninger gjennom tidene og presenterte historien om russen, der Moss som siste østfoldby først så seg råd til å tilby «fullt løp» til elevene , dvs. Examen artium , i 1939.

Etter en rask gjennomgang av nåværende skolebygninger, innviet i april 2009 ; med nesten 25.000 kvm areal, og med 1.200 PCer utlånt til alle, avrundet kveldens kåsør kvelden med å fastslå at denne mossebedriftens produkt, - kunnskapsformidling - , nok ikke var truet og at man kunne se fram til « både 200 – og 300-årsjubileet på skolen ved Kirkeparken , der våre tipp-tipp-tipp-oldebarn skal gå....»

Referent.