Strandsitteren artikler

Malermester Hans Didriksen

hd1Malermester Hans Didriksen (1886-1965)
av Heidi Morrell Andersen

De som har bodd i Moss en tid, kjente godt til Malermester Hans Didriksen. Han var interessert i malerkunsten fra ung alder og valgte sin utdannelse deretter. Etter svennebrev i malerlære, reiste han til Kristiania for å gå på Kunst- og Håndverkskolen. Der i kunstnermiljøet fikk han gode venner som han dro ut i verden med. Kunsten skulle oppleves og utvikles. De såkalte "vandreårene" ble viktige år for Hans Didriksen og ble tilbrakt i Italia, Tyskland og Danmark.

 

Tilbake i Moss slo han seg ned og stiftet familie. Vogtsgate 1 ble både bopel og kontor. Et par nummer lenger ned i gaten lå verkstedbygningen. Malerforretningen ble hans levebrød.

hd2

I 30-årene, før ferdigmaling på boks sin tid, var det fagfolk som måtte til. Og var man dyktig og nøyaktig ble etterspørselen stor. Kundene hans var mange, både privat- personer, bedrifter og entreprenører. Selv om depresjonen hadde meldt sin anmarsj, manglet han ikke oppdrag. Vår, sommer og høst var maletid. Da hadde han mange i sving med malekoster rundt om i distriktet. Om vinteren var det roligere og han jobbet mye på egenhånd. Et langt og nært sam- arbeid med byggmester Sigurd Peterson, som bygde både i opp- og nedgangstider, ga også malermesteren arbeidsoppgaver.

Hans Didriksen var også en samfunnsengasjert mann som ønsket å gi av seg selv og hjelpe andre. Han tok del i bystyre, fattigstyre, skolestyre og menighetsråd. I de vanskelige krigsårene, da prestene ble strøket av lønningslistene, samlet han inn penger for at de kunne virke. En del håndverksarbeid gjorde han også gratis i den tiden.

Slekten kom fra Son. Faren, Peter Oluf Didriksen, var skipper på egen skute, men etter at den forliste, flyttet han med familien til Moss og ble arbeider på Moss Værft. Den gang var yngstemann i barneflokken, Hans, fire år gammel. Familien bodde først i Bråtengata, men senere flyttet de til Vogtsgate 3.

Selv om Hans Didriksen var opptatt med malerforretning og forskjellige verv, kunne han ikke glemme tiden han hadde hatt utenlands, da han studerte malerkunst og opplevde kunsten på nært hold. På dørskiltet hans stod det: Hans Didriksen maler.

hd3

Kunsten var og ble hans store glede og han likte å se på det som mer enn en hobby. Og selv om mennene i hans slekt
hadde valgt livet på sjøen som sitt leve- brød, så var Hans Didriksen en kunstner i sin sjel.

hd4

Han hadde en trang til å tegne og male bilder. Billedproduksjonen var stor, til glede for både hans egen familie og alle

hd5

de som både kjøpte og fikk malerier og tegninger med hans signatur. Han hadde stor sans for gode motiver, ofte fra sitt barnsdoms Son, men også portretter og bymotiver fra Moss. Fargespill og gode linjer kjennetegner også bildene hans.

Hans Didriksen har satt spor etter seg. I Moss sprøytemalte hans firma det nyoppførte Parkteatret, i sølv og blått. Hovedbygningen på Torderød gård var også en av hans oppgaver etter den ble restaurert. Men når han ikke var ute på oppdrag, kunne man finne ham i dyp konsentrasjon med et maleri eller en tegning, enten på kontoret sitt eller ute i det fri.

Kilder:
Eiliv Didriksen Åge Didriksen

hd6