Strandsitteren artikler

Positiv innvandring til Moss

Av Paul Norberg, redaktør i Strandsitteren

Det vakte oppsikt i hele landet da Drammen kommunestyre vedtok å kun ta i mot ukrainske flyktninger. Det skjedde i februar i år, og det var Drammen Frp som sto i spissen for å få gjennom dette vedtaket. Mange kommentatorer mente at dette grenset til rasisme, og statsminister Støre fastslo raskt at vedtaket var ulovlig. Han fikk medhold av Statsforvalteren i Oslo og Viken, som på den symboltunge dagen 9. april, publiserte sin beslutning om at vedtaket i Drammen om var i strid med diskrimineringsforbudet i Grunnloven.

I dette nummeret av Strandsitteren tar vi for oss innvandring og innflytting til Moss som eget tema. Våre artikkelforfattere skriver om den betydningen innflyttere har hatt for byen gjennom flere hundre år. Det er tankevekkende at den tidligere næringslivslederen Gunnar Laursen, som er æresmedlem i Moss Industri- og Næringsforening, forteller at Moss Glasværk tidlig hentet inn tyrkere og pakistanere for å kunne fylle opp alle arbeidsskiftene. Og da Moss kommune på 1970-tallet spurte: «Kan dere ta imot et par vietnamesiske båtflyktninger», svarte Laursen at «… vi kan iallfall ta 20, kanskje 30».

Det viser seg at svært mange av innvandrerne til Moss har vært til stor nytte for byen. Som en viktig industriby har det vært nødvendig å hente inn arbeidskraft. Noen ganger var det svenske innvandrere som dominerte. Andre ganger var det innflyttere fra Nord Norge, og fra 1960-tallet og framover var det innvandrere fra mange ulike land fra flere verdensdeler. Svært mange av dem kommer fra krigsherjede land, og en stor del flykter fra fattigdom og fornedrelse.

Ingen av partiene i Moss bystyre har gjort forsøk på å få gjennom vedtak av den typen Drammen kommunestyre gjennomførte. Heldigvis! Moss har en god tradisjon for å ta i mot innvandrere, og har et godt system for integrering.

I dag har de fleste innvandrerne blitt en del av lokalsamfunnet, men de holder også sammen i sine nasjonale foreninger og trossamfunn.

De siste årene har det årlig kommet rundt 40 flyktninger til Moss. I 2023 skjedde det en endring, da kom det 223 nye flyktninger, og i 2024 har kommunen påtatt seg å bosette enda 200 nye flyktninger. Krigen i Ukraina har fått tallene til å øke. I Moss får de bolig og opplæring i norsk og samfunnsfag. Barna får skolegang, og voksne mellom 18 og 55 år må gjennomgå et introduksjonsprogram for å komme inn i arbeidslivet.

Spørsmål om innvandring skaper alltid debatt, og både blant folk flest og blant de politiske partiene finnes det ulike oppfatninger. I et par av våre tema-artikler får vi et innblikk i hvordan det har vært å komme til Moss. Vi håper at artiklene vil gi nyttig informasjon, sett fra enkelte innvandreres synsvinkel.


Moss har en god tradisjon for å ta i mot innvandrere, og har et godt system for integrering, mener redaktør Paul Norberg.