Industrieventyret i Moss

Mossingen Paul Norberg skriver en lokalhistorisk bok om Industrieventyret i Moss. Boka går snart i trykken og vil sannsynligvis være i salg hos bokhandlerne før sommerferien.

Industrimangfoldet i Moss gjennom hele 1900-tallet var helt særegent i Norge. Variasjonen av industribedrifter var unik, og flere bedrifter var markedsledende nasjonalt; og noen oppnådde også internasjonal anerkjennelse; som Helly Hansen og TrioVing. Mange mossinger har et spesielt forhold til disse bedriftene. Enten de har jobbet ved en eller flere av disse arbeidsplassene, eller ved at de har slektninger og venner som har vært ansatt.

16.02 holdt Moss historielag medlemsmøte.

Tema for møtet var Spanskesyken.

Det var 35 medlemmer på siste medlemsmøte, et foredrag av Christina Stylegar Torjussen om «Spanskesyken» i Moss.
Pandemien for 100 år siden lignet på Covid 19, og kom i 4 bølger over en toårs-periode.
I sin masteroppgave om dette temaet har Christina, ved å studere gamle mosseaviser og statistikk, funnet bevis for en større dødelighet enn hva de offisielle tallene viser.

Spennende utstilling på Peer Gynt Helsehus.

Historielaget har kommet i kontakt med Thor Løken. Han har jobbet som lege i Moss i 27 år, blant annet på Peer Gynt Helsehus. Løken har laget en utstilling. Han skriver følgende om denne:

«Jeg har i mange år samlet på medisinsk utstyr som har hatt med allmennmedisin å gjøre. Nå har jeg forsøkt å gjenskape et legekontor med slikt utstyr fra 1950 til cirka 1990-tallet.

Det hele startet med at jeg som student på slutten av 70-tallet kom over diverse legeutstyr i en bruktbutikk i Rygge. Innehaveren hadde skjønt at dette ikke var lett å få solgt, derfor fikk jeg kjøpt alt sammen veldig billig.

Seinere viste det seg at alt sammen hadde tilhørt dr. Fritz Marthinsen i Moss. Han ble født i Rygge i 1912 og døde i Moss i 1985. Dr. Fritz Martinsen drev praksis i Torggaten fra 1943 til en gang utpå 1970-tallet. I tillegg var han bedriftslege ved Helly Hansen, Rygge-Vaaler Sparebank og Kraftex.

Omtrent halvparten av alt det jeg har i utstillingen er etter han. Jeg har også fått ting fra kollegaer og pasienter. Noe har jeg kjøpt på bruktmarked, og det aller meste har en relasjon til Moss. Nylig fikk jeg mange ting som har hatt med Elefantapoteket i Moss å gjøre, av apoteker Erlend Brennesvik. Dette utstyret sto i et skap på Vitus apotek 1.
I utstillingen finnes også et skap med forskjellige ting fra Moss sykehjem.

Den 08. desember var det 48 medlemmer som hygget seg på historielagets julebord i Rundhuset i Nesparken.

Tidligere direktør hos Peterson, Jan Erik Edvardsen kåserte om livet på Cellulosen.

Så ble det servert god mat levert av Acatering med valgfritt drikke. En quiz med lokale spørsmål ble gjennomført før de gode samtaler startet. Med stor plass mellom kohortene og munnbind på gjester når de forsynte seg, var smittesikkerheten ivaretatt.

Historielagets styremedlemmer sørget for pynting og servering - med hjelp av 2 flinke ungdommer.