Strandsitteren artikler

Kai Lorentzen – en nyttig fotograf

Av Arild Austad

 

Løkkegata 12, 14 og 16 på 1960-tallet. Foto: Kai Lorentzen

Gamle fotografier kan være ‘gull verdt’.
Moss Historielag fikk i 2015 en henvendelse fra Oddmund Johannessen. Han hadde et album med fotografier av bygninger i Moss, tatt på 1960-tallet. Det var svogeren, Kai Lorentzen, som hadde tatt bildene. Ville vi se på dem? Ja, det ville vi! Og vi fikk tillatelse til å skanne dem og legge dem ut på historielagets hjemmeside.

Samlingen omfattet 81 bilder, de fleste i svart/hvitt, fra ulike deler av byen. Her er noen av stedene hvor Kai tok bilder: Høydakrysset, Skarmyra, Flemminghjørnet, Bjerget, Moss sentrum, Værlesanden og søndre Jeløy.

En riktig skatt for historielaget i 2015.
Fotografering var hobby for Kai. Han var født i 1931 og vokste opp på Skarmyra, der han bodde hele livet. Han jobbet i 20 år på Helly Hansen, senere for Løken. Kai hadde stor interesse for historie, både lokalt og for slekten. Han var mye på Moss bibliotek, opptatt av slektsgransking. Her traff han andre som han hjalp med å finne fram i kirkebøker. Kai var medlem av Moss Ættehistorielag. Dette var før Moss Historielag var dannet. Kai døde i 1996.

Fotografiene er spesielt verdifulle fordi Kai tok bilde av bygninger som forsvant noen år senere, slik som disse i Løkkegata. Der nr. 12, 14 og 16 lå, er det nå uten bygninger, for området er en del av parkeringsplassen til Statens hus.

Vi takker Kai og svogeren Oddmund for at vi fikk tilgang til disse bildene!