Strandsitteren artikler

Glimt fra Moss 2

GLIMT FRA MOSS 2

Av Kjell Henriksen

Henrich Gerner startet sitt kjente firma allerede i 1810. Gerner drev "klædesfabrik" og tobakksfabrikk. Og det var størrelse på satsingen - byens to tobakkleverandører var store nok til å dekke hele landets behov! Gerner drev også brennevinsbrenneri, og i 1824 kjøpte han seg inn i mølleindustrien.

 

gm1

Henr. Gerner døde i 1837, men firmaet fortsatte med sønnen Jens Ludvig Gerner og under navnet "Henr. Gerner & Søn". Og utviklingen fortsatte - etter hvert med mølledrift som det viktigste. Jens Ludvig døde i 1869, og tredje generasjon - sønnene Carl og Johan Fredrik - trådte inn i firmaet. Men de var unge, og den virkelige lederen i mange år var Johan Nyquist.

De første årene etter 1880 var gode år, men så kom nedgangen fort. Lønnsomheten var svak, og import fra utlandet økte. Kapitalbehovet økte, og tanken om et nytt aksjeselskap dukket opp. I juni 1891 gikk det så ut innbydelse til å danne et nytt selskap, som da fikk navnet Moss Aktiemøller.

gm2

Moss Aktiemøller tok etter hvert i bruk mer moderne metoder i sin markedsføring.Bedriften brukte fag- og annen presse, samt de reklamerte for Moss damppressede Havregryn på små kort som ovenfor. Og vi avslutter denne lille gjennomgangen med et bilde av Konvensjonsgården.

gm3