Strandsitteren artikler

Tollvesenet overtok smuglerbåten ”Speady”

Av Oddvar Aasen
Tor Lauvstad, medlem av Moss Historielag, har lånt Strandsitteren dette bildet i forbindelse med møtet laget hadde om spritsmuglingen i mossedistriktet. Lauvstads bestefar, Johan L. Pedersen (nr. 3 fra venstre), var ansatt på tollstasjonen på Larkollen. Bildet er sannsynligvis tatt rett utenfor stasjonen en gang på 1930-tallet. Pedersen var utdannet styrmann og mesteparten av sitt voksne liv arbeidet han i Tollvesenet, blant annet i Iddefjorden, Engelsviken og Moss. Pedersen ble pensjonist i 1958, samtidig som tollstasjonen på Larkollen ble lagt ned. Den har senere vært feriehjem for ansatte i Tollvesenet.

Det kanskje mest interessante med bildet at bak båten med de fire tollerne ligger ”Speady”, en smuglerbåt som ble beslaglagt av Tollvesenet. Den spilte i noen år en viktig rolle i smuglingen i Oslofjorden, før den ”byttet side”. Ofte kom tollerne til kort mot smuglerne fordi de manglet raske nok båter til å innhente dem. Derfor hendte det at beslaglagte båter ble overtatt av Tollvesenet.

 

Bøker om spritsmuglingen:
Arthur Omre: ”Smuglere” (1935) Espen Søbye: ”Ingen vei hjem” Arthur Omre: en biografi (1992)
Per Ole Johansen: ”Den illegale spriten” (2007)

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag114
Igår428
Denne uka1037
Denne måneden8509
Totalt2499859

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown