- Detaljer
- Kategori: Artikler
Fullt hus om "Verven "(Moss Verft)
Igjen var det fullt hus da Moss Historielag inviterte til Historisk onsdag i Justus på Orkerød. Fra 2003 har en gruppe tidligere ansatte arbeidet med å samle og presentere materiale om den lange historien til bedriften, som i alle år har vært blant de store arbeidsplasser i Moss Industriminnet som ble trukket fram 21. januar var Moss Verft og dets betydning for byen ved Jan Eilert Bjørnstad, Fred Iversen og Egil Thømt. De snakket om viktige hendelser i bedriften som ble startet som Vogteverven ved Mossesundet i 1870. Virksomheten har skriftet eiere og navn flere ganger, i likhet med byggeoppdragene. Det begynte med seilskip og sluttet med gasstankere (Iglo Espo) og Ferge (Øresund)
- Detaljer
- Kategori: Artikler
25 personer deltok i møtet Moss Historielag hadde i Justus på Orkerød onsdag 8. oktober med temaet
"M. Peterson, en foregangsbedrift for samarbeid mellom ledelse og ansatte".
Møtet var det første i sitt slag hvor historielaget gjør en vri på møteformen. Laget ønsker å bruke Justus mer, og møter på dagtid kan være en vei å gå.
Foredragsholder var Bjørn A. Grønna som nylig har skrevet bok om sitt liv på Cellulosen.
En engasjert foredragsholder Bjørn A. Grønna (Foto: Hugo Hansen)
Les mer: ”M. Peterson, en foregangsbedrift for samarbeid mellom ledelse og ansatte”.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
TUNESKIPET
Det er i år 150 år siden ble gravd fram. Prof. Oluf Rygh og hans medarbeidere startet arbeidet i slutten av september 1867, og bare tre uker senere var skipet gravd fram. Østfold Historielag kjøpte i 1947 tomta der skipet ble funnet. Det ble så anlagt et minnested, innviet høsten 1952.
Østfold Historielag vil markere dette jubileet lørdag 30. september 2017. Markeringen vil være todelt – ved først å legge sin høstvandring til selve funnstedet, dernest med et seminar på Inspiria science senter på Grålum, Sarpsborg. Inngangspenger: 100 kroner.
Program
11.00 Samling ved minnestedet (Haugen gård i Rolvsøy) orienteringer ved Odd Jan Skriubakken og Knut Paasche
12.00 Inspiria science senter på Grålum servering kaffe/te og rundstykker
12.20 Velkommen : historielagets leder ønsker velkommen
12.30 Tuneskipet: arkeolog Knut Paasche om skipet og sin forskning
13.30 Vikingtiden i Østfold: Kongelige skipsbegravelser historiker Per Norseng og arkeolog Frans-Arne Stylegar
14.45 Pause : anleding til besøk/orientering i Planetariet
15.15 Tuneskipet : Espen Oddhaug vil orientere om sitt prosjekt om å bygge en fullskala kopi av skipet
15.45 Slutt
Knut Paasche er arkeolog og forsker ved NIKU (Norsk institutt for kulturminne-forskning). Paasche har en doktorgrad med Tuneskipet som sentralt tema.
Per Norseng er historiker, nå forskningsleder ved Norsk Maritimt Museum og han underviser ved Høgskolen i Sørøst-Norge.
Frans-Arne Stylegar er arkeolog, nå areal- og byplanlegger hos Multiconsult. Per Norseng og Frans-Arne Stylegar er medforfattere av Østfolds historie bind 1.
Espen Oddhaug driver nettstedet VIKINGR og ivrer for å bygge en kopi av Tuneskipet, slik Osebergskipet o.a. har fått sine kopier. Oddhaug har bakgrunn i reklamebransjen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Tale av Arild Johnsen ved Christian Frederik statuen 17. mai 2015.
Christian Frederik fra Eidsvoll til Moss.
Ved feiringen av 200 årsjubileet for konvensjonen 14. august i fjor kom det klart fram at Christian Frederik gjorde en kjempeinnsats for å få gjennomført Eidsvollsforhandlingen og dermed få vedtatt grunnloven 17. mai 1814. Vi kan vel si at uten Christian Frederik ville det ikke bli noen 17. mai feiring. Uansett må man kunne stille spørsmål om prosessen fra Eidsvoll fram til Konvensjonen i Moss 14. august - var like heltemodig. Etter at konvensjonen ble vedtatt og vi kom i union med Sverige forsvinner Christian Frederik ut av historien. Han kommer tilbake til Danmark som dansk tronarving og etter hvert dansk konge som overhode ikke satte noen historiske spor etter seg.
Kielerfredens betydning for unionen med Sverige.
Ved fjorårets feiring syntes jeg at det var et forhold som ikke kom godt nokk fram i frigjøringskampen i 1814 og det er den betydning som Kielertraktaten spilte inn på forhandlingene. Allerede 14. januar i 1814 ble det klart at stormaktene bestemte at Norge skulle frigjøres fra Danmark og avstås til Sverige. Da hadde Christian Frederik for lengst bestemt seg for å lede nordmennene til opprør mot dette. Kielfreden ble inngått ved Kieltraktaten – en traktat mellom kongene av Sverige og Danmark-Norge i den nordtyske byen Kiel. Avtalen avsluttet Napoleons krigene i Norden, og bestemte at Frederik VI skulle overgi kongeriket Norge til en kongeunion med Sverige. For Danmark markerte Kielfreden det endelige nederlag i et storpolitisk forsøk på å balansere nøytralt mellom Storbritannia og Frankrike. Den svenskenes tronarving Karl Johan måtte til slutt bruke krigsinnsats for å vinne Norge. Vi motsatte oss Kieltraktaten og erklærte Norge uavhengig og vedtok egen grunnlov på Eidsvoll. Prins Christian Frederik ble der valgt til konge. Som kjent ble det etter en kort krig mot svenskene- som sto med 30.000 godt trenete soldater i Rakkestad - at Christian Frederik skjønte at han ikke kunne beseire denne overmakten og dermed ble Mossekonvensjonen av 14. august 1814 fremforhandlet. Konvensjonene ble i sin helhet diktert av Karl Johan og vi kom i union med Sverige og var i det til 1905. Dette er imidlertid en annen historie som vil kreve sin egen markering når den tid kommer.
Jeg vil til slutt få legge ned en krans ved Christian Frederik statuen som en markering for det han gjorde for Norge.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Åpent møte i Moss Historielag om restaurering av Konventiongården og Verksboligene.
Historielaget ønsker å markere de viktige restaureringsarbeider som Höegh Eiendom AS utfører på Verket ,som endel av markeringen av 2014 jubileet. Derfor ble det invitert til et åpent møte onsdag 22. januar 2014 i Kunstgalleriet hvor prosjektsjef Yngvar Sommerstad ga en bred orientering om disse for byen viktige arbeider. Det møtte over 50 interesserte tilhørere. Sommerstad la stor vekt på det gode samarbeide de hadde hatt med Fylkeskonservatoren som hadde vært deres rådgiver. Det er til nå totalt investert kr. 70 millioner kroner. Det var gjennomført og reparasjonsarbeider på Konventiongården. Utvendig hadde det på den fredede delen(mot veien) oppstått store skader bl.a forårsaket av tungtrafikk til og gjennom Verket. På kontorfløyen på østsiden av gården var det så store skader på fasaden, som var dekket av dansk teglsteinen, at de hadde besluttet å pusse hele gården. Innvendig i den fredede delen pågår nå betydelige ombyggings arbeider i første etasje.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Arne Magnussens artikler maskinkrevet
Fire av medlemmene i Moss Historielag er takket av Moss kommune ved ordfører Tage Pettersen for at de har transkribert manuskriptene tidligere redaktør, ordfører, stortingsmann og rådmann Arne Magnussen etterlot seg. Det er Liv Stylegar, Karin Behn Skjævestad, Aud Løvig og Kirsti Kolsrud. De tre første var til stede på en hyggelig sammenkomst i formannskapssalen i Moss rådhus torsdag 15. januar.
Bakgrunnen var at MD-gruppa bestående av Erik Roth Nilsen, Bjørn Wisth og Oddvar Aasen hadde "gjenoppdaget" Magnussens memoarer i arkivet til Moss kommune. Med Nils Bjørnebekks mellomkomst ble de fire damene engasjert til å gjøre Magnussens håndskreve manuskripter tilgjengelig for alle. Det er snakk om en kolossal jobb. Magnussen etterlot seg 14 mapper som hver besto av mellom 15 og 30 artikler. Damene leverte derfor flere kilo tettskrevne A4-ark til ordføreren.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Innkalling til Moss Historielags årsmøte 2016
Det innkalles til årsmøte på Torderød 24. februar 2016 kl. 18.00.
Dagsorden:
- Åpning av årsmøtet
Valg av møteleder
Valg av referent
Valg av 2. personer til å undertegne protokollen - Styrets årsberetning for 2015 herunder meldinger fra komiteer og arbeidsgrupper - sekretæren
- Regnskap for 2015 med revisor beretning- kassereren
- Fastsetting av kontingent for 2015
- Styret innstiller på at kontingenten holdes uendret
- Budsjett for 2015 – kassereren
- Innkomne forslag:
- Det foreligger ingen forslag.
- Valg av styremedlemmer, valgkomite og revisor - Valgkomiteen
8. Avslutning
Etter årsmøtet ca. kl. 19.00 holder Erik Fundingsrud et foredrag om Kampene på Moss i 1716.
For styret
Arild Johnsen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Barnehagehistorien i industribyen Moss v/ Turid Thorsby Jansen, tidligere barnehagelærer i Moss og førstelelektor ved høgskolen i Vestfold. I foredraget belyser hun barnehagens langsomme framvekst fra det første barneasylet som ble etablert på 1800 tallet i Storgaten 16 til den første kommunale barnehagen i 1970 på Ramberg. Hun diskuterer hvordan barnehagen kan ha forstyrret borgerlige familieidealer, husmoridealet og kjønnsroller
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Invitasjon til Befaring langs slepe over Jeløya i Vikingtiden.
Fremmøte søndag 21. mai 2017, kl. 11.00 i Rambergbukta (Fuglevik gård). Mulighet for bilparkering, men ellers går det an å sykle eller gå til start-stedet. Gode sko for skogstur,
og ta gjerne med termos og niste.
Startsted :
I Jeløyprosjektet skrev Morten Edvardsen en artikkel om slepa.I det etterfølgende gjengis et kort utdrag av artikkelen.
Edmund Ree hadde en teori om at det under tiden med Varna skipreide og orlogshavn i Mosse-sundet (år 900 – 1200) var etablert et båtdrag, en slepe, tvers over øya. Der kunne en dra fartøy over fra Mosse-sundet til fjorden på vestsiden, eller omvendt, når vinden sto ugunstig i Mosse-sundet. Men hvor, i såfall gikk denne slepa? Topografisk kart viser bare ett naturlig drag hvor skip kan ha blitt dratt; fra innerst i Kjellandsvikbukta, over Nesveien og nordvest-over hvor åsen er lavest, nesten parallelt med fylkesveien, over høybrekket og ned jordene på Fuglevik gård og vestover mot Rambergbukta. Sjøen sto vel fem meter høyere omkring år 900 e Kr enn i dag.
Morten Edvardsen guider under vandringen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
HISTORIELAGET MED FOKUS PÅ BYENS SÆRPREG OG HISTORIE
Moss Historielag har gitt prioritet til et engasjement hvor det settes i fokus på bevaring av det særpreg byen har og ikke minst den historiske utviklingen de siste 100-150 år. Kommunen har nå igangsatt en storstilt planlegging som tar for seg et utvidet sentrumsområde hvor både Peterson eindommen nord for Mosseelva og store arealer syd for Kransen og jernbanen skal innarbeides.Etter vår mening berører disse områdene betydelige verneverdige områder som er sentrale i vår byhistorie.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Her finnes et register over bygdebøkene utgitt i Østfold. En bygdebok er ikke et helt eksakt begrep. Det finnes et vel av lokalhistoriske bøker fra Østfold (sikker flere tusen?), så utgivelser av slektsbøker, kirkebøker osv. er ikke tatt med i denne oversikten.
Send gjerne inn rettelser eller tillegg.
Tilrettelagt for Mosshistorielag.no av Heidi M. Andersen og Ketil Johansen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Byvandring på Skarmyra 25. mai kl. 12.00
Tomtedelingsplan for Skarmyra
Byvandring på Skarmyra mandag 25. mai (2. pinsedag) kl.12.00 – 14.00.
Moss Historielag ønsker velkommen til byvandring i dette populære området som Moss kommune kjøpte i 1905. Området ble regulert og utbygget etter datidens idealer. Skarmyra har vært i fokus ved flere viktige historiske hendelser i byen. Først i 1914 ved 100 års jubileet da Jubileumseika ble plantet. Ved byjubileet i 1920 da Bytårnet ble bygget, og i 1937 da området var arena for den store Mosseutstillingen. Vi vil ta for oss både den historiske bakgrunnen, planleggingen og utbyggingen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Mange i Moss Historielag leter etter opplysninger som en tror kan være i kommunens arkiver. Det kan være spørsmål om bygninger, virksomheter, hendelser eller personer. Det gjelder også opplysninger som trengs til registrering i kulturminnebasen.
Videre arbeid vil bl.a. være å finne ut hvilke spesielle arkiver som finnes og hvor de er: Bygningsarkivet, skolearkiver, helse og sosial m.m.
Interesserte kan ta kontakt på epost med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Torderød Gårds Venner tar opp igjen en gammel tradisjon og inviterer til engelsk Afternoon Tea på Torderød Gård Torsdag 18.juni kl 17.
Familien Chrysties engelske opphav samt vårt ønske om at Torderød skal brukes til flere kulturelle tilstelninger er bakgrunnen til at Torderød Gårds Venner ønsker at dette skal bli en tradisjon.
Vi vil også benytte anledningen til å vise fram originale gjenstander etter familien Chrystie som skal stilles ut på gården hele sommersesongen. Det vil også holdes en orientering og omvisning i de nyrestaurerte rommene.
Ta gjerne på hatt og sommerlige gevanter!
Med beste hilsen
Styret i Torderød Gårds Venner
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Fokus på ditt miljø i ”Moss som den er”
Moss Historielag inviterer nå alle sine 370 medlemmer og andre interesserte til å bli ressurspersoner i boka ”Moss som den er”, som er planlagt til byjubileet i 2020. I den anledning holdt laget nylig et møte om hvordan medlemmene kan yte sine bidrag. Det kom fram en rekke ideer som vil bli fulgt av bokkomiteen.
I boka vil fokus bli satt på miljøer rundt om i Moss. Det kan dreie som om boområder, gater, eiendommer, nabolag, plasser, bedrifter, foreninger osv. Hva som er et spesielt med de forskjellige miljøene man skal beskrive vil bokkomiteen få fram med hjelp av engasjerte mossinger. I boka ønsker man å presentere hvordan miljøet ser ut i 2019/20. I tillegg til fakta om miljøet nå, vil man gå litt bakover i tid for å fortelle om hvordan det en gang var. Gjennom en idédugnad i grupper eller enkeltvis skal man finne fram til gamle bilder og tekster om hus, forretninger, arbeidsplasser, foreninger og mennesker. Folk som er opptatt av et miljø kan sette seg sammen med likesinnede og notere ned stikkord som bokkomiteen arbeider videre. En enkel idédugnad mellom venner, kan være arbeidsmetoden. Gruppene skal ikke levere ferdig materiell, men komme med forslag om temaer og bilder. Disse vil så bli fulgt opp av bokkomiteen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Mange mossinger har liggende private bilder som forteller om hverdagsliv og miljøer i gamle dager. Historielage kan - og vil gjerne - digitalisere slike bilder for å gjøre den tilgjengelige for flere. Gruppen vil bygge opp et lokalhistorisk bildearkiv ved å invitere mossinger til å låne ut sine gamle album, Gruppen vil så skanne bildene og gjere noen digitale for alle. Gruppen vil også fotografere mossemotiver for å dokuementere "Moss på 2020-tallet"
- Detaljer
- Kategori: Artikler
"Store menn og (svært) få kvinner.
Gatenavn, minnekultur og makt – noen refleksjoner
PPP 1:
Det er ikke nødvendigvis min store kunnskap om Moss' gatenavn som gjør at jeg står her og skal snakke for dere i dag. La oss bare gjøre det klart med en gang. For da jeg ble spurt om å ta for meg dette temaet, i anledning kulturminnedagene, kjente jeg knapt til andre gatenavn her i byen enn Kongensgate, Dronningens gate, Storgata og Helgerødgata – og Georg Stangsgate hvor jeg en gang hadde en tante. Antagelig har dere som sitter her, mye bedre kjennskap til både personene og stedene som har gitt opphav til mange av byens gatenavn. Så vennligst – bær over med min sviktende lokalhistoriske kunnskap. Hva jeg kan litt mer om, derimot, er norsk kvinne- og kjønnshistorie. Som medforfatter av Norsk likestillingshistorie, 1814-2013, har jeg også hatt betydelig makt i å forme den offentlige historien om fortidens viktige kvinner – og menn – i et likestillingsperspektiv. Og det er først og fremst dette perspektivet jeg skal anvende når jeg skal reflektere over Moss' gatenavn og deres betydning i det offentlige minne. Det vil si at jeg vil konsentrere meg om de gatenavnene som er oppkalt etter personer, ikke steder. Men la meg først si litt mer om historikerrollen og den offentlige minnekulturen før jeg vender tilbake til gatenavnene.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
-Alle i Moss har et forhold til Helly Hansen og deres produkter: Derfor er det naturlig for Moss Historielag å invitere Peter Helly-Hansen og Irene Torstenson til Onsdag på Justus. Med disse ord ønsket lagets leder Arild Johnsen oldebarnet til firmaets grunnlegger, Helly Juel Hansen, og forfatteren av memorarboka ”49 år med sol og regn”, velkommen til møtet 9. september.
Fjerde generasjon Helly Hansen fortalte om sin oldeforeldre som startet produksjonen av vanntette klær i 1877 etter at oldefaren Helly hadde tilbrakt mange år til sjøs. Målet var å holde sjøfolk varme og tørre. Det hadde Helly Hansen erfart som et stort problem som satte ned arbeidsinnsatsen om bord i seilskipene. Allerede i 1878 fikk regntøyet medalje på verdensutstillingen i Paris. Helly Juel Hansen ble etterfulgt av Helly jr, også kalt konsulen og barnebarnet Leif. Etter sistnevntes død i 1967 ble selskapet børsnotert og firmaet fikk mange eiere og direktører. I 2009 flyttet man hovedkontoret til Oslo og produksjonen foregikk i utlandet. Hansen Protection ble skilt ut og denne suksessbedriften befinner seg fortsatt i Moss med internasjonale eiere.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Historielaget inviterer til historisk onsdag på Justus 4. februar kl. 12.00
Vi har invitert Sverre Gulbrandsen og Nils Bjørnebekk til å orientere om utviklingen av kommunens tekniske etater.
Etatene har hatt en utvikling fra en organisasjon med en byingeniør - Einar Mathisen via likestilte fagsjefer til teknisk rådmann til dagens kommunalsjef.
Utviklingen av interkommunalt samarbeide om vann, kloakk, renovasjon og brannvesen har vært en sentral oppgave.
Dette førte til etableringen av det interkommunale selskapet MOVAR i 1989.
Det ønskes vel møtt til en onsdag formiddag med kommunen i fokus.
I pausen etter innleggene blir det servert vafler og kaffe. Møtet avsluttes ca. kl. 14.00.
Styret
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Historielagets høstmøter 2017.
Det er berammet følgende høstmøter:
Tirsdag 19.september i Moss Kunstgalleri kl. 19.00.
Tema: Jubileumsboka.
Moss Historielags gave til byjubileet i 2020, boka “Moss som den er”, vil bli ytterligere presentert for medlemmene og andre interesserte på dette møtet. Komiteen bak prosjektet har utarbeidet et forslag på hvordan sidene i boka kan bli, og hvordan innbyggerne kan bidra med bilder og historier som er av interesse for dagens og fremtidens mossinger. Opplegget er å ta for seg miljøer, det vil si plasser, gater, bygninger, områder osv, og få folk til å fortelle. Alle har et eller annet å bidra med. På møtet vil man diskutere hvordan gjøre dette på en effektiv og best mulig måte. Som kjent ga årsmøtet i historielaget klarsignal til prosjektet. Bokkomiteen består av Per Vorum, Oddvar Aasen, Jan Kronberg og Arve Gundersen. Velkommen til å diskutere et interessent tema.
Tirsdag 10. oktober i Moss Kunstgalleri kl. 19.00.
Tema: KOMMUNDELPLANEN for kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap 2017-2029. Byantikvar Berit Kolden innleder.
Formålet med planen er å styrke kommunens kunnskapsgrunnlag i forhold til kulturminner og sikre en effektiv, langsiktig og forutsigbarhet i forvaltningen av kulturminner og være et styringsverktøy i all saksbehandling og planlegging. Østfold fylkeskommune har lagt føringen gjennom Fylkesplanen for 2015-2017. Historielaget har laget en fyldig uttalelse om planen. Denne vil bli referert i møtet.
Onsdag 29.november kl.19.00 avholder vi vårt tradisjonelle julemøte på Torderød.
Det inviteres til julemøte på Torderød hvor det blir servert : Varm ribbetallerken øl/ mineralvann, kaffe og kaker. Pris pr. person kr. 250.- Påmelding og endelig program vil bli sendt ut i god tid før møtet.
Mvh
Arild Johnsen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Industrien i Østfold i unionstiden
Unionen med Sverige hadde mindre å si for industrialiseringen i Østfold på 1800-tallet enn man skulle tro. Riktignok kom det arbeidskraft over grensen, men kapitalen var engelsk og tysk. Dette kåserte historikeren Åsmund Svendsen nylig om i Moss Historielag. Temaet var "Østfold industrihistorie etter 1814".
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Industrieventyret i Moss
Mossingen Paul Norberg skriver en lokalhistorisk bok om Industrieventyret i Moss. Boka går snart i trykken og vil sannsynligvis være i salg hos bokhandlerne før sommerferien.
Industrimangfoldet i Moss gjennom hele 1900-tallet var helt særegent i Norge. Variasjonen av industribedrifter var unik, og flere bedrifter var markedsledende nasjonalt; og noen oppnådde også internasjonal anerkjennelse; som Helly Hansen og TrioVing. Mange mossinger har et spesielt forhold til disse bedriftene. Enten de har jobbet ved en eller flere av disse arbeidsplassene, eller ved at de har slektninger og venner som har vært ansatt.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
MOSS HISTORIELAG - INNSPILL TIL PLANPROGRAM FOR SENTUMSPLANEN
Moss kommunen har varslet oppstart av rullering av sentrumsplanen. Formannskapet har vedtatt at planprogrammet skal legges ut til høring og offentlig ettersyn. Høringsfristen er satt til 21. januar 2013. Det planarbeidet som nå er varslet igangsatt har i mye større grad enn gjeldende plan et utvidet planområde slik at det i planene denne gangen er 3 sentrumsområder.
- Områdene syd for Kransen inklusiv Moss Havn
- Sentrumsområdet fra Kransen til Mosseelva(eksisterende plan)
- Områdene nord for Mosseelva herunder det nedlagte industriområdet etter Cellulosen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Invitasjon til møte på Justus onsdag 22. april kl. 12.00.
Vi fortsetter med våre populære formiddagsmøter på Justus onsdag 22. april kl. 12.00 – 14.00.
Tema for møtet er : Plastbyen Moss.
Innleder: Gunnar Laursen- tidligere industrileder og sentral i Moss Industriforeningen.
Moss var på 1970 - tallet sentral i utviklingen av plast i Norge og ble den store plastbyen. 18 -19 ulike bedrifter laget forskjellige produkter av plast blant dem var Helly Hansen A/S og Moss Glasverk A/S.
Vi ønsker å sette fokus på denne viktige perioden for industribyen Moss.
Vel møtt!
Styret
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Jeløy-prosjektet blir stort hefte
Moss Historielag hadde onsdag 25. mai sesongens siste Justus-møte. Temaet var igjen arbeidet med Jeløyprosjektet 2017. Et prosjekt som har som mål å utgi et spesialnummer av Strandsitteren om Jeløy, Fokus settes blant annet på geografi, natur, historie og mennesker som har bodd på øya. Heftet vil bli på 48 eller 52 sider. Per i dag er stofftilgangen så stor at man kanskje må trykke noen artikler i det første ordinære nummeret av Strandsitteren i 2017. Dette opplyste lagets leder Arild Johnsen.
På møtet la Eilert Hansen fram hvordan man har tenkt å presentere stoffet. Han fortalte også om folketellingen fra 1891 som hadde vært inspirasjonskilden til prosjektet.
Morten Edvardsen, med tilknytningen til Universitetet på Ås og nå nytt medlem av prosjektgruppa, tok opp fire temaer på sitt foredrag. Først fortalte han om slepa som man tror ble benyttet til å trekke skip over land fra Kjellandsvik til Fuglevik i vikingtida. Edvardsen hadde også funnet fram til kart over Jeløy som var mellom 4 og 600 år gamle. De viste hvor viktig sjøen har vært for øya.
Videre kom han med meget interessante opplysninger om den militære aktiviteten som har vært på Jeløy, på Dragonsletta, Orkerød Skanse og Torpedostasjonen på Tronvik. Til slutt ga Edvardsen smakebiter av Jeløy-analysen anno 1971. Den var utført av folk fra Landsbrukshøyskolen og den er nå gjort tilgjengelig for Moss Historielags medlemmer. Analysen la grunnlaget for en dokumentasjon av Jeløyas natur – og kulturverdier.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
JELØYPROSJEKTET TIL SALGS PÅ BYLABBEN.
Nå foreligger Moss historielags Jeløyprosjekt til salgs på Bylabben i Dronningensgate for kr. 100.00.
Bruk gjerne Vipps 88001 Moss historielag.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Moss Historielag starter jubileumsåret 2014 med møte om Verket og Konventionsgaarden.
Historielaget ønsker å markere dette for byen viktige jubileum ved å sette fokus på Verket som blir hovedarena for feiringen. Det er klart at den restaurerte Konventiongaarden, de restaurerte arbeiderboligene og den nye festplassen vil få en betydelig oppmerksomhet og være hovedarena ved jubileumsfeiringen.
Vi inviterer til åpent møte 22. januar kl. 19.00 i Moss kunstgalleri.
Vi har invitert Yngvar Sommerstad som er prosjektsjef i Höegh Eiendom AS og sentral i jubileumsfeiringen til holde foredrag om jubileumsplanene for bruk av Verket.
For styret
Arild Johnsen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
I dette jubileumsnummer av Strandsitteren kan dere lese om Gregers Winther Wulfsberg, Moss Bys Eidsvollsmann. Artikkelen er skrevet av Kjell Henriksen. Carl Johan Thorsen har skrevet om Mossekonvensjonen, ikke bare Christian Frederiks verk. Arild Johnsens bidrag handler om Moss Jernverk – et industrieventyr. Oddvar Aasen stiller spørsmålet om hvorfor helten fra Norge i 1814 ble en anonym dansk konge, og sammenligner ham med Gorbatsjov.Han tar også et sprang frem til krigen i Norge 1940-45 og viser hvilke fordeler det kunne ha å være "politisk korrekt", i artikkelen Ekteskapslån Jeløy 1942. Videre skriver Aasen om politikerne i Moss som i 1969 hevdet at Christian Frederik ikke hadde noen særlig tilknytning til Moss! Heidi Morrell Andersen beretter om en lørdag hun kjørte til Rygge kirke fordi hun hadde hørt at en gruppe som driver med reenactment skulle være der. Reenactment? Hva i all verden er det? Ole Peder Kjeldstadlis bidrag er å gi et innblikk i hvordan livet i Moss kunne arte seg de første årene etter 1800.
God lesning!
Arild Johnsen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Den 08. desember var det 48 medlemmer som hygget seg på historielagets julebord i Rundhuset i Nesparken.
Tidligere direktør hos Peterson, Jan Erik Edvardsen kåserte om livet på Cellulosen.
Så ble det servert god mat levert av Acatering med valgfritt drikke. En quiz med lokale spørsmål ble gjennomført før de gode samtaler startet. Med stor plass mellom kohortene og munnbind på gjester når de forsynte seg, var smittesikkerheten ivaretatt.
Historielagets styremedlemmer sørget for pynting og servering - med hjelp av 2 flinke ungdommer.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Referat fra «Justusmøte» 4. februar 2015.
Det viser seg at formiddagsmøtene på Justus har funnet sin plass i Historielagets møteserier ved siden av våre ordinære medlemsmøter. Som ved de andre 4 møtene i denne serien var det fullt hus med ca. 30 deltagere.
Tema: Sverre Gulbrandsen og Nils Bjørnebekk orienterte om utviklingen av kommunens tekniske etater.
Nils Bjørnebekk var avd. ingeniør i Moss kommune på 1960 tallet og ble ansatt som teknisk sjef i 1980 etter å ha vært ansatt som direktør ved Sarpsborg Sykehus. Han startet med å gi en oversikt over de 3 mest markerte byingeniørene i Moss komune og deres plass i historien
Stadsingeniør C.L. Stabell kom til Moss som bestyrer på Moss gasverk i 1866 fram til 1909. Han var utdannet som ingeniør i Tyskland. Han foresto flere større gateanlegg og kloakkanlegg i slutten av 1890 årene og fungerte også som stadsingeniør ved oppbygningen etter bybrannen i 1881.Den mest kjente oppgaven han utførte var byggingen av vannverket i Fossen og vannbassengene på Klommesten (som da lå i Rygge).I tillegg foresto han reguleringen av Skarmyra etter at kommunen hadde kjøpt området i 1908.
Stadsingeniør Ingvald Ystgaard ble ansatt I Moss kommune i 1916. Som sin forgjenger arbeidet han med en løsning av byens drikkevannforsyning. Han prosjekterte og gjennomførte byggingen av Værlebryggen, som for sin tid var et stort og dristig prosjekt. Bryggen som to ferdig i 1921 ble anlagt som en pir og fikk fem hundre meter lang kai med åtte meters dybde. Ingvald Ystgaard sluttet i Moss kommune i 1920.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Program for Justusmøtene høsten 2015.
Styret besluttet i møte 11. august følgende tema og tidspunkt for Justusmøtene i høst.
Møtene er lagt til onsdager og starter kl. 12.00 og avsluttes kl. 14.00.
Kaffe og vafler selges kl.13.00
Program:
9 . september:
Peter Helly-Hansen: «Om Helly Hansen og dens historie i Moss».
Irene Torstensen om boken: «49 år i sol og regn».
7. oktober:
Jeløyas historie før 1700 basert på «Moss Bys Historie» av Leif T.Andressen.
Innledning av Arild Johnsen.
4. november:
Lennart Fløseth om temaet: Sjøfolk fra Moss.
Det ønskes vel møtt til våre populære Justusmøter.
Programmet for kveldsmøtene er under bearbeiding og vil bli sendt ut tidlig i september.
Styret
- Detaljer
- Kategori: Artikler
«Byens eldste virksomhet - skolen ved Kirkeparken gjennom snart 200 år» ....
.... var tittelen på kåseriet som tidligere lektor Jørgen Ludvigsen presenterte for ca. 35 oppmøtte på Kirkeparken vgs. onsdag 12. november. Siden han var billedredaktør for skolens jubileumsbok «Kritt og kunnskap» for få år siden, hadde Ludvigsen tatt med drøyt hundre bilder i en svært omfattende power-point, som illustrerte mye av skolens historie, helt fra starten i 1832 til 2014.
Han tok utgangspunkt i Bjarne Runhovdes prolog til sin gamle skole ved 150-årsjubileet i 1982, der det bl.a. ble fastslått at :
« ....tyrannisk eller demokratisk, aldri var du overfladisk. Gjennom hundreogfemti år har du vært byens salt. Hva du har gitt oss, lært oss, gjennomsyrer byen over alt»
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Medlemsmøte onsdag 8. oktober kl. 12.00 på Justus.
Tema « M. Peterson var en foregangsindustri for samarbeide mellom ledelse og ansatte» Bjørn A. Grønna presenter sin nye bok om sitt forhold til bedriften. Medlemsmøter på «Justus» på dagtid er ett forsøk på en ny møteform som ledd i å aktivisere stedet. Salg av kaffe og vafler.
Medlemsmøte onsdag 12. november kl.19.00 på Kirkeparken vg skole.
Tema: " Byens eldste virksomhet - skolen ved Kirkeparken gjennom snart 200 år." Jørgen Ludvigsen innleder.
Julemøte onsdag 19. november 19.00 på Velferdssentralen.
Det blir servert en enkel varmrett, mineralvann, kaffe og kake til selvkost.
Tema: «To bydeler i Moss - noen glimt fra Skarmyras og Malakoffs historie". Jørgen Ludvigsen innleder før det åpnes for mimring ved Paul Erik Krogsvold og andre....
Det tas forbehold om endringer
Det ønskes vel møtt
Arild Johnsen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
16.02 holdt Moss historielag medlemsmøte.
Tema for møtet var Spanskesyken.
Det var 35 medlemmer på siste medlemsmøte, et foredrag av Christina Stylegar Torjussen om «Spanskesyken» i Moss.
Pandemien for 100 år siden lignet på Covid 19, og kom i 4 bølger over en toårs-periode.
I sin masteroppgave om dette temaet har Christina, ved å studere gamle mosseaviser og statistikk, funnet bevis for en større dødelighet enn hva de offisielle tallene viser.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Medlemsmøtet 17.11.21
Moss historlelag hadde invitert til medlemsmøte omkring Tordenskjold. Fordragsholder var Lars Wessel Johnsen.
Det var 20 medlemmer som fikk en engasjerende presentasjon om Tordenskjold av Lars Wessel Johnsen - som er ætling av bror til sjøhelten.
Han fortalte med bilder og film om slaget i Dynekilen, Tordenskjolds besøk på Larkollen og i Moss, samt den dødelige duellen i Tyskland.
Lars Wessel Johnsen har skrevet bok om Tordenskjold og hans samtid.
Boka tilbys medlemmer av Moss Historielag til redusert pris kr 350 ved å sende en sms til 99720019.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
30 mossinger fikk onsdag høre et inspirerende kåseri om Gernergården og gamle Moss Bryggeri. Trine Lise Heilmann fortalte med innlevelse om sin oppvekst i bryggerimiljøet, historien før og den viktige jobben med å berge Gernergården. Den store murbygningen flyter på treflåter og sprengninger i området og endring av grunnvannsnivå er en trussel mot bygningen.
Takk for at vi har en slike miljøforkjemper og formidler i byen vår.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Invitasjon til medlemstur til Bogstad gård 14. juni 2015.
Medlemmer med bekjente inviteres til sommerturen til Bogstad gård.
Som kulturhistorisk minnesmerke rangerer Bogstad svært høyt i nasjonal sammenheng.
PROGRAM:
Kl. 10.00 Avreise fra Parkeringsplassen på Myra
Kl. 12.00 Omvisning i hovedbygningen på Bogstad
Kl. 13.00 Servering
Kl. 14.00 Spasertur i parken
Kl. 15.30 Hjemreise
Kl. 16.30 tilbake i Moss
Styret har besluttet at historielagets medlemmer ikke betaler for bussen. Da blir kostnadene for medlemmer kr. 350.-. Ikke medlemmer betaler kr 500.-.Frist for påmelding er 20. mai ved innbetaling til bankkonto 1080 30 51416. Oppgi navn på bankgiroen.
Det ønskes vel møtt.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Arild Johnsen
Referat fra medlemstur til Bogstad gård 14. juni 2015.
Etter en lengre tids planlegging dro vi 35 deltagere fra Myra parkeringsplass i et nydelig forsommervær søndagen 14. juni.
Vel framme på Bogstad stilte vi opp for en felles av fotograferingen inne på gården før vi samlet oss for en omvisning i hovedhuset som godseier Peder Anker bygget opp etter europeisk mønster. Han var Eidsvollsmann og Norges første statsminister i Stockholm etter 1814. Han og hans etterkommer på Bogstad svigersønnen Grev Wedel Jarlsberg, spilte også en viktig rolle på Eidsvoll. Greven ble senere finansminister i samme regjering. Eiendommen tilhørte slekten frem til 1955. Anlegget drives i dag som museum.
Her er alle deltagerne fotografert inne i gården på Bogstad.
Foto Hugo Hansen
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Tekst og foto: Hanne Luthen
Vandringen i Nordre bydel ledet av Svein Åge Lauritzen var vellykket. Mange ble overrasket over hvor vakkert og velholdt dette 50 år gamle boområdet er.
Les mer: Moss historielags byvandring i Nordre bydel 12.september 2021
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Nå foreligger Moss historielags Jeløyprosjekt.
For oss som har fulgt byens historie kan det virke som om dokumentasjonen av Jeløyas historie ikke har fått sin rettmessige plass. Dette ønsket historielaget å få rette på og har gitt dette arbeidet prioritet i 2016. Prosjektet ble presentert på historielagets julemøtet på Torderød 30. november 2016.
Prosjektet er et hefte på 51 sider og er lagt ut for salg.
Hovedavsnittene er:
- Jeløyas dannelse og geologiske historie
- Naturvernområder på Jeløy nord og syd
- Varna skipreide
- Det særpregede Nesområdet
- Gamle og nye kart
- Slepe i vikingtiden?
Om du ønsker å kjøpe heftet for kr. 100.- kan du benytte
vår bankkonto 1080 30 51416 og oppgi navn og adresse.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Fortegnelse over samtlige assurerede Eiendomme i Moss 1868.
Transkribert og tilrettelagt for Mosshistorielag.no av Ketil Johansen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Fortegnelse over matrikulerede Eiendomme i Moss, med deres Brandtaxt og Skattetaxt i 1884 (ved udgangen af 1st Halvaar).
Dokumentet er under redigering, fører inn gate for gate (tar tid detta!?). Alle data står her, men ikke i tabellen.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Idéarbeid med jubileumsboka ”Moss som den er”.
Tirsdag 13. mars kl. 12. på Justus: Nordre bydel, Grindvold, Åvangen, Fjordveien, Kallum og Kleberget.
”Moss som den er” skal være Moss Historielags gave til byen og befolkningen i anledning 300 års jubileet i 2020. Målet er å ha en bok ferdig til julesalget i 2019. Du inviteres til å delta på idémøter om hva boka skal inneholde. Vi tror at du med dine røtter eller bosted i Moss kan komme med tips og innspill som bokkomiteen kan ha nytte av. Ta gjerne med deg kjente som kan bidra.
På idémøtene setter vi sammen små grupper som tar for seg deler av det området som har vært dagens tema. Innledningsvis vil noen fra historielaget viser bilder fra den aktuelle bydelen før og nå.
På møtet tirsdag 13. mars vil vi spesielt ta for oss Nordre bydel, Grindvold, Åvangen, Fjordveien, Kallum og Kleberget. Vi tror det vil interessere deg med den tiknytning du har til nevnte steder. Vedlagt finner e eksempel fra Krapfoss på en mal man arbeide etter.
I boka ”Moss som den er” ønsker vi å presentere hvordan et miljø ser ut i 2019/20 med tanke på kommende generasjoner. I tillegg til faktaopplysninger forteller man i den grad det er mulig om historien til miljøet, hvordan det var en gang. På gamle bilder og tekster kan man finne fram til hus, forretninger, arbeidsplasser og mennesker osv.
Og kanskje det viktigste: Hvordan bydelen/området er i dag. Med stikkord vil idémøtene gi bokkomiteen noe å arbeide videre med.
Godt nytt på slutten av 2017 er at vi har fått støtte fra Moss kommune til boka!
Håper du har anledning til å møte oss tirsdag 13. mars kl. 11.00 på Justus.
Se ellers mosshistorielag.no om nyheter fra laget.
Beste hilsen
Oddvar Aasen Jan Kronberg Per Vorum
- Detaljer
- Kategori: Artikler
200-årsjubileum for Grunnloven og Mossekonvensjonen i 2014
For å planlegge jubileet i 2014 har Moss kommune etablert en styringsgruppe, Moss 1814, som ledes av Paul-Erik Krogsvold. Moss 1814 har som oppgave å planlegge, initiere og kvalitetssikre de arrangement som skal inngå i jubileumsfeiringen. Se styringsgruppens sammensetning og mandat.
Styringsgruppen legger vekt på at markeringen skal være et samarbeid mellom offentlige instanser, lag og foreninger og næringslivet. Alle aktiviteter skal være knyttet opp mot de historiske hendelsene i 1814 eller bygge på verdiene fred, frihet og demokrati. Styringsgruppen har utarbeidet en programskisse som ble vedtatt av Moss bystyre i mai 2012.
Det er flere kommuner i Østfold som planlegger arrangement i forbindelse med grunnlovsjubileet og styringsgruppen Østfold 1814-2014 som ledes av ordfører Tage Pettersen som koordinerer alle arrangementene i Østfold.
Stortinget har etablert en hovedkomite som ledes av Stortingspresident Dag Terje Andersen, som har ansvar for den nasjonale feiring av Grunnlovsjubileet 1814-2014. Se stortingets nettside
Informasjon om aktiviteter og arrangement i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven og Mossekonvensjonen i Moss finnes på følgende nettsteder:
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Møte om Jeløyprosjektet på Bylabben 18. januar kl. 19.00
Nå foreligger Moss historielags Jeløyprosjekt.
For oss som har fulgt byens historie kan det virke som om dokumentasjonen av Jeløyas historie ikke har fått sin rettmessige plass. Dette ønsket historielaget å få rette på og har gitt dette arbeidet høy prioritet i 2016.
Jeløyprosjektet vil bli presentert i et møte på ByLabben 18. januar 2017 kl. 19.00 og blir lagt ut for salg på møtet.
Prosjektet presenteres i et hefte på 51 sider.
Hovedavsnittene er:
Jeløyas dannelse og geologiske historie
Naturvernområder på Jeløy nord og syd
Varna skipreide
Det særpregede Nesområdet
Gamle og nye kart
Slepe i vikingtiden?
Alle historieinteresserte er velkommen til ByLabben onsdag 18.januar.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
Moss Historielag gjennomførte 1. pinsedag sin tradisjonelle naturvandring, denne gang på Nes Vestre Friluftsområde. Vandringen var et ledd i lagets arbeid med å dokumentere Jeløys , og da spesielt Nordre Jeløys historie. Vandringen ble ledet av lagets formann Arid Johnsen, assistert av de tidligere eierne av Nes Vestre, Britt og Per Beckholt.
Utgangspunktet for vandringen var badestranda ved Campingplassen. Derfra gikk turen fordi stedet hvor brakkene til stenhuggerne en gang lå. På Katteberget ble det for vel 100 år siden tatt ut pukkstein og kantstein og fortsatt kan man se restene av brygga som ble benyttet på Signalodden. Turen gikk så forbi dagens Alfheim, tidligre Lervik, til Hellebergene hvor man fram til årene etter krigen tok ut heller av forskjellig slag.
De historieinteresserte, 18 i tallet, forsatte så sørover gjennom friluftsområdet til Sørstranda. Her er det en meget fin badestrand som er relativt lite besøkt. Hele området ble kjøpt opp av Staten på 1970-tallet, og det har siden blitt administrert av Moss kommune. Gode gang- og sykkelstier er anlagt, og toiletter er satt opp. Området framstår i dag som lett tilgjengelig i meget god stand.
- Detaljer
- Kategori: Artikler
I 1897 utgav professor Oluf Rygh en 17 binds bokserie med alle norske gårdsnavn og deres betydninger. Her er utdrag av gårdsnavnene fra Moss Herred.