Strandsitteren artikler

Mange rare navn i Moss (del 3)

Av Elisabeth Vogt

Rundt omkring i Moss finnes det mange rare stedsnavn. Jeg har prøvde å finne bakgrunnen til navnene. Mange har jeg klart, men mangler fortsatt noen. Gi gjerne tips til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Jomfrubakken ligger i Reierskogen på Jeløy. Bakken går fra Reier skole og ned til begynnelsen av Solberg- sletta, hvor den møter Kveabakken (også kalt Reierbakken). Bakgrunnen til navnet Jomfrubakken er uviss. Men den er bratt og kronglete å stå ned på ski. Kanskje ikke noe for unge aktverdige piker?

Jomfruland er en populær fiske- og badeplass i Nedre Vansjø, ved Vansjøstien nordøst for Nedre Vrangen. Fiskeplassen er tilrettelagt for rullestolbrukere og har benker og grillplass.

Jøssinggata. Gatenavnet henspeiler på Jøssingfjorden i Rogaland, der britiske krigsfanger ble befridd fra det tyske skipet Altmark i februar 1940. Under annen verdenskrig ble ordet jøssing brukt som en hedersbetegnelse av de fleste nordmenn, til tross for at ordet ble lansert i nedsettende betydning som antitysk av naziavisen «Fritt Folk».

Justus er en tidligere internatbygning på Orkerød barnehjem på Jeløy, bygget i 1905. Den ble oppkalt etter grosserer Justus Hansen, som var en stor bidragsyter til å realisere barnehjemmet. I dag rommer Justus bl.a. møterom og kontorer for Moss Historielag.

Kathrinestua på Nes var en tidligere husmannsplass, som også er kalt «Rambergnebba». Huset ble oppkalt etter Kathrine Marie Henriksen, som bodde der under folketellingen i 1865. 14. april 1934 testamenterte hennes navnesøster Kathrine Henriksen huset til Moss Kristelige Menighetspleie for at det skulle brukes som feriested for slitne husmødre og gamle mennesker. I 1984 ble Kathrinestua solgt til private, og pengene ble delt mellom Jeløy og Moss menigheter.

Katteberget ved Nes ligger ved siden av Helleberget, vest for Nes Camping. Edmund Ree mente at navnet var en forenkling av Kadettberget, siden det ofte var militærtrening her.

Kippenes var tidligere et småbruk på nordre Jeløy. Navnet kommer av Kauparnes, handelsplass fra vikingtiden. Gården ble lagt øde i senmiddelalderen. I mange år i moderne tid var stedet feriehjem for arbeiderne ved Askim gummivarefabrikk. I 1998 ble det 70 mål store området solgt og bebygget med 34 nye hytter.

Kjerringbakk i Mossemarka har navn etter muntlige overleveringer. Ifølge disse falt en kvinne av sleden etter hesten og frøs i hjel akkurat her.

Klyften er det tidligere navnet på Raet. Det var her veien delte seg.

Kong Carl, Henrich Gerners gate 7. Navnet «Kong Carl» stammer fra da det ble drevet hotell i huset (ca. 1860), oppkalt etter Carl 15., som var konge i Norge/Sverige da. Bygningen ble fredet i 1923.