Vårrengjøring for slektsgranskere

VÅRRENGJØRING FOR SLEKTSGRANSKERE

Av Heidi E. Morrell Andersen

Alt har en begynnelse

Været hadde vært nydelig og den friske vårluften fristet til turer med min lille Wheaten Terrier. Men jeg hadde lovet meg selv – hvis det ble rolige søndags ettermiddager uten middagsgjester, og grå regnværsdager som varte lenger enn en liten skur, så skulle jeg ta meg sammen. Hjemmekontoret hadde ropt på meg. Skapet og skuffene med gamle papirer, dokumenter og bilder var i et eneste kaos. Og så begynte regnet å pøse ned. Metrologene lovet ikke noe bedring de nærmeste dagene. Jeg hadde ikke noe valg. Et løfte er et løfte – særlig når det er til seg selv! Når alt kommer til alt, er det jo jeg som skal leve med meg, så det er best jeg er pålitelig og grei.

Kom i form
Det er viktig med en god frokost og vitaminer før man skal hamle opp med flere hundre forfedre. Formen bør være bra! Energi og positivitet bør fylle tankene. Jeg tok på meg treningsbukse for komfort, brettet opp ermene på genseren og trampet over dørstokken og inn i hjemmekontoret (eller roterommet, som noen uten fremtidvisjoner har våget å kalle det). Var jeg rede for dette? Der kom den stemmen igjen – et løfte er et løfte!
Jeg tømte simpelthen skuffer og skap for papirer, avis- utklipp, bygdebøker, brosjyrer, bilder og mye mer. Det var for eksempel omtrent 900 000 lapper med opplysninger om en eller annen slektning. Min store trøst var at kaoset begrenset seg kun til dette rommet. I hvert fall hadde jeg hatt visjoner om at jeg en dag ville trenge disse tingene. Nå kom noe av det som var tidkrevende. Jeg ble sittende på gulvet midt iblant alt virvaret og følte at jeg var i en slags historisk slektshen- rykkelse! Gamle minner, fotografier og morsomme eller triste hendelser - alt kom så nært. De ble en del av meg og min arv.

Det var på dette tids- punktet, etter flere timer med mimring, at jeg måtte ta meg sammen og si til meg selv: "Så, Heidi, nå fortsetter vi med å rydde." Inn i rommet bar jeg esker og plastikkurver i alle farger. Disse ble merkelagt med lapper for sortering. Hjernen arbeidet på overtid for å plassere alt i riktig kategori og på rett sted. Det finnes like mange systemer for organisering som det finnes organisatorer.

Viktige investeringer
Hobbyer kan være pengeslukere eller de kan utvikles uten særlig ekstra cash. Slektsgransking kan være det du gjør det til. Man trenger ikke begi seg ut på lange reiser eller kjøpe mye utstyr. Noen frimerker på brev til fjerne slektninger med forespørsler om begivenheter og felles aner, kopiering av bilder, en del ark og gode penner som ikke sverter av når man er venstrehendt er allikevel minimumsinvestering for en slik hobby som skal knytte sammen hundrevis – kanskje tusenvis – av de som har gått foran deg.

Bokhandelen har blitt min favorittbutikk. Jeg går helt i staver over kjøp av permer og kopiark, på samme måte som mine venninner når de kjøper et par nye sko. Som en slags déjà-vu opplevelse brukte jeg nok en gang de siste sparepengene jeg hadde på skillearog plastlommer. Jeg måtte få orden på disse menneskene. Men etter at det er sagt, så kan jeg love at den største investering vil være tid.

Averter slekten din
Og regnet fortsatte å flomme ned. Det virket som om stoppekranen der oppe var gått i stykker. Egentlig var jeg kommet til at været var helt greit. Jeg var overlykkelig for å endelig ha tatt meg tid til å finne en vei og mening i rotet. Hva skulle jeg gjøre nå som alt var sortert i åpne esker og kurver? Jeg hadde ikke akkurat tenkt å markedsføre salg av slektningene mine, men litt presseoppslag av enkleste sort var ikke å forakte. Jeg skrev et brev eller tolv til grandtanter og fjernere søskenbarn. I brevet la jeg et fotografi, hvis jeg hadde, og litt informasjon om våre felles slektninger bakover. Til gjengjeld ba jeg om noen opplysninger fra dem. Det kunne være en dato, et steds- navn, en vielse. En selvadressert konvolutt med frimerke var også inkludert.

Lister og mål i lange baner
Jeg kan ikke leve uten lister. Hver dag skriver jeg lister: handlelister, som oftest ligger gjenglemt på kjøkkenbenken når jeg har ankommet butikken, daglige gjøremåls- lister, lister med langsiktige mål og kortere mål. Det er ikke til å komme forbi. Jeg har endelig forstått at virkelig ferie er å tilbringe tid uten listene mine.
Ett av målene på min nye og lange genealogi-mål-liste var det mest iøynefallende akkurat da: Det var på tide å tørke støv av oldeforeldrene mine!

Jeg ryddet unna alt annet. Esker og kurver ble plassert i en orden og på en måte som i hvert fall jeg forstod. Én ting av gangen – ikke tusen! Det er også et mål jeg har. Et mål jeg tilsynelatende aldri klarer å få til, men allikevel – det er et mål!

Mine oldeforeldre skulle nå bli prioritert i en stund fremover. Jeg ville prøve å finne ut alt jeg kunne om dem og deres familie. Forhåpentlig ville jeg få samlet nok til å skrive en liten biografisk side om dem til å sette inn i en perm sammen med noen bilder jeg hadde.

Utvidet rydding
Jeg har en datamaskin. Ikke bærbar, men en staut utgave som står trygt og stødig i andre etasje. Den er uten tvil min beste samarbeidspartner når jeg organiserer min genealogi. Min tenåringssønn har lært meg en del triks, og jeg kan få til en god del på PC'en når jeg bare vil. For at den skal kunne

assistere meg i lang tid fremover, trenger jeg å ta godt vare på den. Tiden jeg sparer på å bruke den er uvurderlig – så litt omsorg og opprydning er den verdt.

Plant et frø i dag
Jeg har truffet slektninger som lurer på hva i all verden jeg driver med når jeg leter etter døde folk. Jeg svarer begeistret at det er kjempegøy og at jeg blir glad i dem som har gått foran meg. Hvis du opplever lignende, så har jeg noen tips for å så et frø i dag: Del noe du har funnet med andre! Send dem kopier av bilder og anetavler! Skriv noe basert på opplysninger om felles aner som du kan gi til dem. Organiser et familietreff, slik som et stevne eller en årlig tyttebærtur!

Lykke til