Temaet for møtet var «Mossefergene i dampskipstiden» Arild Austad fortalte om og viste bilder fra dampskipsperioden - fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Han konsentrerte seg spesielt om utviklingen av dampskipene, fremdriften fra skovlhjul til propell og dampskipene tilknyttet Moss. Han viste og støttet seg på en billedserie. I tillegg til være konsentrert om dampskipsperioden sveipet han også innom tiden før og etter dampskipenes glansperiode.

Møtet ble holdt på Allaktivitetshuset og det var vel 40 personer tilstede.

Det tidligere annonserte julemøtet på Rundhuset i Nesparken, må vi desvære avlyse. De påmeldte vil bli kontaktet, og de innbetalte deltakeravgiftene vil bli refundert.

Per Andreas Vogt skulle ha il foredratt historien om seilskutetiden i Moss.

Moss Historielag holdt årsmøte på Skarmyra allaktivitetshus onsdag 11. mars. Her ble både styrets årsberetning, regnskapet for 2019 og budsjettet for 2020 gjennomgått og godkjent. Vi har lagt et aktivt og godt år bak oss, Jubileumsboka «Moss som den er… og var» har solgt meget bra og vi har en god og sunn økonomi. Det ble holdt valg på styrerepresentanter og følgende ble valgt: Kristian Hjortkær Hansen, leder, Per Vorum, nestleder, Kirsten Espegren, sekretær, Liv Berger, kasserer, Oddvar Aasen, redaktør, Wenja Blomberg, styremedlem, Elisabeth Vogt, styremedlem, Svein Åge Lauritsen, styremedlem, Harald Stenerud, varamedlem og Terje B. Aasen, varamedlem. Styret er dermed det samme som i 2019. Etter årsmøtet utnevnte styret 2 æresmedlemmer, Kirsten Wiik og Arild Johnsen, dette er de første æresmedlemmene i Historielagets 15 års historie. Det har begge gjort en stor innsats for historielaget, begge har vært styreledere og jobbet hardt for å etablere og utvikle Moss Historielag til hva det er i dag. De ble takket med fine ord, diplom og blomster.

Etter årsmøtet holdt Otto Stærk et interessant foredrag om historien til politi- og lensmannsetaten. Otto Stærk har 44 års erfaring fra politi- og lensmannsetaten, både som lensmann i Råde, politimester i Østfold og jobb sentralt i Politidirektoratet. Han fortalte om en historie som går langt tilbake i tid, ca. 800 år, og en utvikling som har gått sin gang. Gjennom flere omorganiseringer og politireformer har oppgavene til både politi og lensmenn endret seg mye opp gjennom årene. Blant annet var det fram til politiloven av 1936 en blanding av kommunal og statlig politiordning, og helt fram til langt ut på 80 tallet var det stor forskjell på oppgavene til politi og lensmenn. Per i dag er det nesten ikke lensmenn igjen, og det settes stadig nye krav til kompetansen til politiet, f.eks. må politiet nå ansette både dataingeniører og økonomer. Foredraget var ispedd interessante og morsomme anekdoter fra tiden hans i politietaten, noe som bidra ekstra til et flott foredrag.

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag58
Igår318
Denne uka696
Denne måneden7330
Totalt2384932

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown