Stor interesse for jubileumsboka Moss som den er.. og var, på standen til historielaget på Mossedagene. Her viser Oddvar Aasen og Arild Austad hvordan boka er designet.

Tur med Rygge Museum og Historielag og Moss Historielag 

Søndag 8. september arrangerer de to historielagene i Rygge og Moss en historisk rundtur i de to kommunene, som skal bli til èn fra 2020.

Turen startet i Møllebyen og Verket, området som ga opphavet til Moss by. Arild Johnsen fortalte både om Kong Karl, Gerners brenneri og Heilmanns bryggeri. Han orienterte om Jernverkets produksjon, Petersons papirfabrikker og en rekke andre virksomheter som hadde vært ved fossen.

 Så kjørte vi over til Jeløy for å stifte nærmere bekjentskap med lystgårdene. Vi gikk tur i Grønliskogen og fikk se den store Bjørka som ble plantet i 1814.

 Deretter dro vi til Rygge hvor Knut Funderud overtok som guide. På museet på Bygdetunet fikk vi en orientering om de gamle husene som historielaget har fått ansvar for. Flytting og restaurering av flere lokale bygg. Ja, Rygge tar ansvar for sine spesielle gamle bygninger, med god støtte fra Rygge kommune.

 Vi fikk lunsj og så gikk vi opp til kirken hvor vi fikk en flott presentasjon av Sølvi Saastad. I en stein nederst i et hjørne på sørøstveggen er det hogd en liten djevel. Er det fordi det tidligere var et hov der?

 

Så hoppet vi inn i bussen igjen og fortsatte turen ut over Rygges kulturlandskap til Larkollen med nye historier Fortalt av Knut Funderud.

Referant: Per Vorum

Rapport fra kulturvandring lørdag 7. september 2019 i Nordre bydel, nærmere bestemt Trolldalen og Skredderåsen boområde. «Dette er en drømmejobb», fritt etter vaktmester Ole Hagen i Trolldalen borettslag. Dagen startet med et ufyselig vær i form av regn og nedsatt temperatur. Ved oppmøte kl.11.00 var det bare et fåtall frammøtte, derav tre barn/ungdom. Vaktmester i Trolldalen, assisterende vaktmester og en representant for Trolldalen borettslag møtte fram og var med på vandringen. Vi startet ved plassen hvor Grindvold skole hadde stått inntil rivningen noen uker i forveien. Deltagerne trosset været og var med på en omvisning inn i et boområde som ble til på midten av 1970 tallet. Den gang ble ulike typer rekkehus, lave blokker, fellesgarasjer, butikk, skoler, barnehager og fritidshus bygget i et jomfruelig og kupert fjellområde bundet sammen av et nett av gang/ sykkelveier. I dag, nærmer 50 år etter, møter oss to veldrevne borettslag som har ivaretatt boliger og naturområder på en forbilledlig måte. Her var hyggelige møteplasser, nye lekeplasser, flere fotballøkker og skogteiger for lek og moro. I løpet av 2017 og 2018 var boliger og nærområdet opprustet med over 150 millioner kroner. Det bor anslagsvis 1500 mennesker i denne delen av Moss. Innbyggerne representere over 20 ulike nasjonaliteter. Omvisningen ble etter noe over en times vandring avsluttet med kaffe og matpakke på møterommet til Trolldalen borettslag. Her fortalte vaktmester og representant for borettslaget om aktiviteter som er blitt til tradisjoner, daglige sysler og om fellesskap og samhold. Flere av de som hadde sin oppvekst i området søker nå tilbake igjen etter studier og arbeid andre steder i landet. Også eldre som tidligere flyttet ut til andre steder i Moss med enebolig og hage har solgt og flyttet tilbake, og da inn i et mindre rekkehus eller i en lettstelt blokkleilighet. Det er første gang Moss historielag arrangerer denne type kulturvandring i et etablert boligområde. Tilbakemelding fra de som bor der var at de så med nye øyne på sitt eget bomiljø ved en slik vandring og samtale med «folk utenifra». De gjentar gjerne en lignende vandring. Fra de som deltok, men som ikke bodde i området, var tilbakemelding meget positive til denne måten å bli kjent med byens framtidige kulturminner. De tre barna som trosset vær og vind var glad for varm sjokolade fra assisterende vaktmester, og en titt i godteriesken fra siste aktivitetsdag for ungene i borettslaget. Takk til samtlige for en fin dag og interessante samtaler. Svein Åge Lauritzen, Representant for Moss Historielag

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag261
Igår349
Denne uka2439
Denne måneden4350
Totalt2447535

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown